De 5 beste health apps

Zorgen dat je in goede gezondheid blijft is afhankelijk van het vinden van de juiste balans. Je eet gezond. Je doet aan sport. Daarnaast zorg je ervoor dat je voldoende ontspanning vindt. Dit zijn 3 simpele basisregels. Deze regels in de praktijk naleven is echter wel een stuk lastiger. Het leven zit nu eenmaal vaak in de weg. Daarom is het ook zo fijn dat je daar tegenwoordig de moderne hulpmiddelen bij kunt gebruiken. Die komen in de vorm van health apps. Maar wat zijn nu de 5 beste gezondheidsapps van dit moment?

DE TOP 5

Om de beste 5 te vinden, is het goed om de verschillende apps-stores eens door te spitten en een selectie te maken uit de honderden apps die claimen erop gericht te zijn jouw uitgebalanceerde levensstijl te bevorderen. Het vinden van de juiste apps hangt ook sterk af van de doelen die jij erbij hebt. Wil je fitter worden? Heb je mentale steun nodig? Of heb je je voorgenomen dit jaar eens flink af te vallen? Wat het doel ook is, er is zeker ook een goede app voor te vinden. Die vind je op deze plek verzameld. Deze 5 moet je in ieder geval op je device hebben staan.

1 MYFITNESSPAL

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, draait de app MyFitnessPal niet om het tracken van je sportprestaties. Het is namelijk een app die gericht is op je voedselconsumptie. Wanneer je kijkt naar de belangrijkste factor om overgewicht te bestrijden, maar ook om voldoende energie te krijgen, dan is dat voeding. Deze app biedt jou een Food Diary met daarin een gigantische database. Je kunt alle informatie over elk soort voedingsmiddel heel gemakkelijk oproepen. Zo weet je direct alles over de voedingswaarde en het effect. Het wordt flink gemakkelijker om het teveel aan calorieën te bestrijden.

Zeer uitgebreide informatie

De zeer uitgebreide selectie aan mogelijkheden maakt deze app altijd bruikbaar. Zo kan je er bijvoorbeeld ook restaurantmenu’s mee tracken. Dat kan je dan allemaal koppelen aan de persoonlijke doelen die je ermee hebt. Dit kan gaan om de hoeveelheid calorieën die je inneemt. Ook wanneer je flink sport en dus juist veel calorieën wilt innemen op een dag, kan je MyFitnessPal goed gebruiken. Uiteindelijk word je zo onderwezen over voeding in al zijn facetten. Je kunt een stuk beter meten wat de effecten zijn op je gezondheid en op jouw lichaam. Ben je een vaste gebruiker van de app, dan krijg je ook toegang tot de community. Zo kan je tips uitwisselen en extra steun krijgen bij het bereiken van je doelen.

2 FITPLAN

Wat is een lijst vol met de beste health apps als er geen een te gebruiken zou zijn voor je sport? Daarvoor kan je in 2021 het beste Fitplan gebruiken. Het is het soort app dat goed past bij iemand die zich bezighoudt met de gezonde lifestyle. Het is eigenlijk het best te omschrijven als de ideale vervanger voor de personal trainer. Vooral voor mensen die het budget niet hebben om over langere periode met een trainer te werken kunne hier dus veel aan hebben. De app is voorzien van vele trainingsvideo’s. Dan gaat het niet om kort filmpjes met een uitleg van 50 seconden. Het gaat echt om coaching.

Werken met toppers

De videos die je in deze app vindt hebben een lengte van 20 minuten tot wel anderhalf uur. Daarin word je meegenomen door personal trainers van de sterren of door topsporters. Die lopen samen met jou door stevige work-outs heen. Als gebruiker van de app kan je trainen met sterren uit bijvoorbeeld de zwemwereld of het American Football. Je kunt aan de slag aan de hand van jouw doelen. Dat kan bijvoorbeeld hulp bij het afvallen zijn, maar je kunt ook gericht voor een bepaalde activiteit trainen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om gewoon de trainingen van een specifieke coach of sporter te volgen.

3 SLEEPCYCLE

De rol van slaap op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Wil je fit blijven, dan is voldoende slaap nodig. Je doet er energie mee op. Ook geef je al je spieren en zenuwen er rust mee. Daarnaast kan voldoende slaap ook bijdragen aan het behouden van een gezond gewicht. De vraag is dan alleen: wanneer krijg je voldoende goede slaap. De app SleepCycle helpt je daarbij. Ook slaap is namelijk een keuze die je in je lifestyle kunt maken. Daar kan je dan natuurlijk alle hulp bij gebruiken die beschikbaar is.

Gebruikmaken van een tracker

Wat je als gebruiker van de app SleepCycle doet, is meer inzicht krijgen in hoe het met jouw mate van slaap gesteld is. Het is goed om eerst eens te ontdekken of de kwaliteit nu wel zo goed is. Dat doe je door verschillende zaken te tracken. Denk bijvoorbeeld aan je hartslag in rust als je slaapt. Ook het monitoren van patronen speelt daarin een belangrijke rol. Waarbij natuurlijk vooral het opmerken van breuken in het patroon grote waarde heeft. Dat kan bijvoorbeeld over praten in je slaap gaan, maar ook over snurken. Daar kan je dan vervolgens iets aan doen. Je kunt de app ook gebruiken om je op het juiste moment te wekken.

4 HEADSPACE

Het gaat natuurlijk om de balans tussen alle zaken. Het gaat er niet alleen om wat je eet en hoe vaak je beweegt. Het is juist ook zo dat het vinden van voldoende ontspanning meetelt. Zoals hiervoor vermeld, kan dat door middel van goede slaap. Daarnaast is ook overdag de rust zoeken een belangrijk wapen waarover je beschikt. Zo kan je met de app Headspace gemakkelijk beter worden in het mediteren. Dit is immers één van de meest doeltreffende methoden om stress te verminderen en je levensgeluk te vergroten. Mits je het op de juiste wijze toepast.

Simpele instructies volgen

De app Headspace is vooral aantrekkelijk omdat deze simpel te begrijpen is. Daardoor wordt het leren mediteren ook leuk. Je kunt met de hulp van de app korte sessie van geleide meditatie doen. Waarbij er mogelijkheden geboden worden die passen bij jouw lifestyle. Terwijl je het soort oefeningen die je doet om lekker te mediteren ook kan aanpassen op de stemming waarin je op dat moment verkeert. De database zit vol met talloze verschillende programma’s. Wil je rust vinden om te slapen? Dan is daar een programma voor. Gaat het je om stressvermindering of het remmen van angstgevoelens? Dan zijn ook daar opties voor.

5 HAPPIFY

Als er iets is wat je niet in jouw gezonde levenswijze kunt gebruiken, dan is het wel stress. De meest verschrikkelijke ziekten, van hartaanvallen tot en met kanker worden eraan gelinkt. Bovendien laat het je ook gewoon heel ongemakkelijk voelen. Daarom is het zeker de moeite waard om daar actief iets aan te doen. Daar komt de app Happify dan ook in het spel. Het helpt je je mentale gesteldheid te managen. Waardoor je stress kunt verminderen. De app is gebaseerd op de enorme hoeveelheid wetenschappelijke kennis die beschikbaar is hierover.

Meer veerkracht tonen

De makers van Happify hebben er een duidelijk doel mee voor ogen. Ze willen de appgebruikers een mogelijkheid bieden om meer veerkracht te tonen. Je kunt in de app allerlei spelletjes en activiteiten vinden waarvan bewezen is dat ze je helpen om je emoties te ordenen en stress te verminderen. Daardoor ben je dus ook een stuk veerkrachtiger. Ook zijn er mogelijkheden op het gebied van meditatie en zelfs relaxende geluiden die je gewoon lekker kunt aanzetten.